Een leven lang kiezen
Het coachen van loopbaan- en levenskeuzes

Een leven lang kiezen

Kiezen is een kunst en je coachee daarbij helpen een vak apart. Dit boek wijst elke coach de weg bij het begeleiden van een cliënt die worstelt met keuzestress.

Er valt steeds meer te kiezen in ons leven en er lijkt ook steeds meer van die levenskeuzes af te hangen. De keuzestress neemt toe terwijl ons welbevinden afneemt. Daar komt nog bij dat de druk vanuit de maatschappij om ‘goede’ keuzes te maken alsmaar wordt opgevoerd. Steeds meer mensen worden in hun dagelijks leven belemmerd door keuzestress. Hoe kun je als coach iemand begeleiden bij het maken van een keuze? En wanneer is een keuze ‘goed’?

Een leven lang kiezen leert coaches op een praktische en wetenschappelijk onderbouwde manier om samen met hun coachees een intern keuzekompas te ontwikkelen. Het gaat om loopbaan- en levenskeuzes waarbij identiteitsontwikkeling, zelfdeterminatie en motivatie centraal staan. Coaches krijgen naast wetenschappelijke inzichten ook een scala aan voorbeelden, testjes en oefeningen aangereikt die ze direct in hun coachingspraktijk kunnen toepassen.

 

Voor wie?

Dit boek is bedoeld voor coaches. Of je nu een loopbaancoach, een lifecoach of een mental coach bent. Een gezondheidscoach, managementcoach of relatiecoach. Ook als je geen coach bent maar toch coacht, zoals docenten, managers of trainers, zal je profijt hebben van dit boek. Daarnaast zullen hr-professionals, coaches in opleiding of studenten die zich met de ontwikkeling van anderen (willen gaan) bezighouden, veel waardevolle theorieën en modellen in dit boek terugvinden. En uiteindelijk is het boek er voor iedereen die ‘keuzes’ een interessant thema vindt en hier meer over weten wil. De oefeningen en opdrachten in het boek zou je dan op jezelf kunnen toepassen.

 

Klik hier voor de livestream van de boeklancering opgenomen vanuit het Student Hotel Eindhoven

Oefeningen en opdrachten

Het stoplichtmodel

In hoofdstuk 7 van Een leven lang kiezen staat beschreven hoe je een intern kompas ontwikkelt. Sta jij (of je coachee) nog steeds in contact met het interne kompas? Dit kun je checken door het stoplichtmodel in te vullen. Je neemt je eigen lichamelijke en geestelijke gezondheid onder de loep en stelt een matrix op, op basis waarvan je toekomstige keuzes kunt maken die goed voor jou zijn. Download hier een voorbeeld en het werkblad.

Ontrafel je motivatie

In hoofdstuk 5 van Een leven lang kiezen wordt duidelijk dat je bijna nooit slechts één type motivatie hebt. Je gaat in de opdracht ‘Ontrafel je motivatie’ bekijken op basis van welke verschillende motivaties jij keuzes maakt of dingen doet. Het is bij deze opdracht belangrijk dat je het verschil tussen de zes typen motivatie uit hoofdstuk 5 goed begrijpt. Download hier het werkblad.

Je motivatie onder de loep – voor (ouders van) studiekiezers

In hoofdstuk 5 van Een leven lang kiezen wordt duidelijk dat je bijna nooit slechts één type motivatie hebt. Om erachter te komen welke typen motivaties er in jou schuilen is er speciaal voor de groep studiekiezers (samen met hun ouders) de opdracht ‘Je motivatie onder de loep’ ontwikkeld. Jullie gaan samen in deze opdracht bekijken op basis van welke verschillende motivaties jij dagelijks of wekelijks dingen doet. Download hier het werkblad.

Duivels dilemma

In hoofdstuk 9 van Een leven lang kiezen staan moeilijke keuzes beschreven, oftewel ‘de duivelse dilemma’s’. De volgende opdracht helpt jou(w coachee) om aan de hand van waarden een dilemma tegemoet te treden en te kiezen uit twee (of meer) keuzeopties. Download hier het werkblad.

Het levenswiel

In hoofdstuk 6 van Een leven lang kiezen wordt besproken dat keuzes worden beïnvloed door de context. Wanneer je (gemaakte keuzes in) deze context graag in beeld wilt brengen, dan kan d.m.v. de opdracht ‘Het levenswiel’.

Waarom dit boek?

Dit boek is tot stand gekomen vanuit mijn eigen interesse voor levenskeuzes. Met name omdat ik het maken van levenskeuzes, zoals vele anderen, erg lastig heb gevonden. Ik heb gemerkt, door goed naar mezelf te luisteren en door bepaalde risico’s te nemen in het maken van keuzes, dat ik gelukkiger ben geworden. In de proloog van het boek krijg je een glimp van hoe bepaalde keuzes bij mij zijn verlopen, en hoe ik startte met mijn eerste echte levenskeuze als jongvolwassene: de studiekeuze.

Jaren later heb ik de kans gekregen om onderzoek te gaan doen naar studiekeuzes. Het proefschrift dat ik hierover heb geschreven, is de inspiratie en tevens onderlegger voor dit boek geweest. Immers, het boek behelst veelal theorieën en wetenschappelijk onderzoek die ik tijdens mijn promotie en bij het schrijven van dit boek heb betrokken. Ik heb het onderzoek van wetenschappers vertaald naar de praktijk. Zo krijgt hun werk een extra toepassing: jouw coachingpraktijk. Zonder al het werk van die onderzoekers had ik dit boek niet kunnen schrijven.

Recensies

Contact

Wil je meer weten over de inhoud van het boek of  een lezing, presentatie of masterclass boeken? Neem dan via onderstaand contactformulier contact met mij op. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.